Ryssland förbjuder rökning inomhus

MOSKVA Ryska regeringen har enas om ett lagförslag att förbjuda rökning i alla slutna utrymmen och måste godkännas av parlamentet. Landets har högst andel rökare i världen.

Alla meningsskiljaktigheter i regeringen om förslaget har lösts, enligt hälsoministeriet och det går nu vidare till ryska duman. WHO välkomnar förslaget och beskriver det som ett “genombrott“, rapporterar Ria Novosti.

Förslaget är ett försök att minska en tobaksrökning som årligen dödar upp till en halv miljon ryssar. Nära 40 procent av befolkningen är rökare (uppåt 65 procent av männen) och tobaksskatten låg.

Ryssland anslöt sig till WHO:s tobakskonvention 2008 och som håller på att införlivas i landets lagstiftning. Premiärminister Vladimir Putin godkände 2010 ett tobaksprogram för att minska antalet vuxna rökare med en fjärdedel till 2015.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser