Barn utnyttjades som knarkkurir

SUNDSVALL På torsdag inleds en rättegång om Norrlands största cannabishärva. Hela 46 personer har åtalats. En langare lät en 4-5-årig flicka leverera och ta betalt av missbrukare.

Fem personer från Sundsvallsområdet har enligt åtalet bedrivit omfattande narkotikahandel mellan januari 2011 och januari i år. Männen har anskaffat och sålt totalt 52 kilo hasch, 2 000 ecstasytabletter och två kilo amfetamin.

Några av de åtalade hade kontaktat kriminellt mc-gäng och andra ligor för att ordna drogerna, men de har även haft direktkontakt med leverantörer utomlands. Två av männen smugglade själva hälften av haschet och en del av övriga preparat till Sverige.

En del av försäljningen har riktat sig till ungdomar, flera under 18 år.
Enligt uppgift så har en av langarna låtit ett litet barn vid minst ett tillfälle leverera en haschbit och ta betalt av missbrukare i trapphuset i stadsdelen Nacksta. En missbrukare berättade själv om händelsen i polisförhör.

Polisen började nysta i härvan i höstas.
– Det var många faktorer som ledde oss på spåren. Dels fick vi informationer från missbrukare, dels gjorde vi egna iakttagelser, säger Hans Björner, chef vid polisens spaningsrotel, till Dagbladet.
Han uppger att härvan är den största i Norrland med cannabis.

Förutom huvudmännen, en 40-åring och en 42-åring som häktades i december och de andra lite senare, så åtals ett 30-tal underleverantörer och langare, likaså ett mindre antal köpare. Flera av de åtalade misstänks även för grova vapenbrott och vapen har beslagtagits i härvan.

På torsdag inleds rättegången mot de åtalade i tingsrätten.

Etiketter:

Annonser