“Avrätta dödsdömda snabbare i Thailand“

BANGKOK Thailands vice premiärminister, Chalerm Yubamrung, vill ändra lagen så att dödsdömda narkotikabrottslingar ska kunna avrättas redan inom en månad efter domen.

Uttalandet gjordes vid en presskonferens förra lördagen då Chalerm Yubamrung meddelade att ett nytt jättebeslag av metamfetamin gjorts i Chiang Rai-provinsen i norra Thailand, 2.5 miljoner tabletter togs i beslag och drygt 50 kilo amfetaminkristaller.

Ministern varnade också sjukhus och apotek att inte tillhandahålla läkemedel baserade på pseudoefedrin till tillverkare av metamfetamin. De som ertappas kommer att straffas mycket hårt, sade Chalerm enligt The Nation.

Departementet för Specialundersökningar (DSI) har rapporterat att sådan förkylningsmedicin från ett 30-tal sjukhus har smugglats till knarkligor. Utredningar har inletts sjukhusen, ett av dem har rapporterat att 4,8 miljoner tabletter mot förkylning har försvunnit under de senaste tre åren.

När premiärminister Yingluck Shinawatra installerades i höstas, förklarade hon hårdare tag mot narkotikahandel. Myndigheterna är idag mer aktiva och stora narkotikabeslag har gjorts senare tid.

Thailand har blivit transitland för metamfetamin och även fått ökat inhemskt missbruk av drogen. Mycket tillverkning av metamfetamin sker under kontroll av separatiströrelser i Burma.

• DÖDSSTRAFF/ Enligt Amnesty verkställdes inga avrättningar ifjol i Thailand. I augusti satt 708 personer dömda till döden, varav 339 för narkotikabrott. Några av dem har överklagat. En svensk dömdes i september till döden för att tillverkat metamfetamin i Thailand, men domen omvandlades till livstids fängelse.
Det förs en debatt om dödsstraff i landet, flera anser att det är medeltida, men hos allmänheten har straffet ännu stort stöd.
Grannlandet Filippinerna avskaffade dödsstraff 2006.

Etiketter:

Annonser