Fler vill ha knarkhundar på skolor

LANDSKRONA Nyligen gav Landskrona stad grönt ljus för narkotikahundar på skolorna. Nu har andra skånska kommuner visat intresse för att följa efter.

– Hundsektionen har i princip blivit nedringd av skolor i fler kommuner som vill ha samma koncept och man har redan jobbat på liknande sätt i Kristianstad, säger polisinspektör Daniel Udenmark till Metro.

I måndags gjorde han och hunden Yoda ett kontrollbesök på Västervångskolan i Landskrona och för en tid sedan besöktes Sandåkerskolan, också en högstadieskola.

Inga droger hittades i korridorer eller personalrum, vilket inte heller är målet med det utvidgade samarbetet mellan polis och kommun. Avsikten är istället att förebygga droger och upptäcka barn som har problem. Föräldrarnas reaktioner har varit genomgående positiva, enligt Västervångskolans rektor.

Andra kommuner som har hört av sig är Lund. Ordförande i barn- och skolnämnden Lars Hansson (FP) uppger för Metro att narkotika har ökat senaste åren, inte minst kring högstadieskolor. Hans ser projektet i Landskrona som ett “utmärkt initiativ“ och följer vilka effekter det kan få.

Knarkhundar i skolor har även diskuterats i Malmö, men skulle kunna “väcka ett visst obehag för en del skötsamma elever“, enligt kommunalrådet Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) som hänvisar till att det ju redan finns möjligt att använda hundar vid brottsmisstanke.

Jämtland var först i landet med oanmälda polisbesök med knarkhundar på skolor och nyligen beslutade Landskrona att prova modellen efter ökade drogproblem bland ungdomar. Kommunen har tidigare även prövat slumpvisa drogtester på försök av skolelever, vilket kritiserades av Skolinspektionen.

Etiketter:

Annonser