Tobakskontroll bör vara ett milleniemål

SINGAPORE Tobakskontroll bör senast 2015 ingå som del utvecklingsarbetet på både nationell och global nivå och finnas med i FN:s nästa milleniemål. Det krävde deltagarna på en stor tobakskonferens i Singapore i en deklaration.

Femtonde världskonferensen om tobaksprevention (World Conference on Tobacco OR Health) samlade 2 600 deltagare förra veckan.

I en avslutande Singaporedeklaration slogs även fast att alla regeringar bör införliva tobaksprevention som central del i arbete mot icke smittsamma sjukdomar och i nya bi- och multilaterala avtal och fördrag ha med klausuler som tillåter länder att vidta alla åtgärder för att skydda liv och hälsa, om de inte felaktigt används för handelsskydd.

Studier om de ekonomiska effekterna av tobak bör inledas och alla regeringar sätta upp mål för hur mycket rökning ska ha minskat till 2025.

Tobaksanvändning är den största förebyggbara riskfaktorn av icke smittsamma sjukdomar och kräver över fem miljoner människoliv varje år, enligt WHO.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser