Åtal i rekordstor kokainhärva

STOCKHOLM Åtta personer har åtalats i Stockholms tingsrätt för del i landets största kokainhärva. Flera ton av drogen värt uppskattningsvis 4,5 miljarder kronor har smugglats från Colombia till Europa.

Polisen kom kokainligan på spåren sedan en svensk ensamseglare greps 2010 utanför franska Martinique i Karibien. Ombord hade han 1,4 ton kokain, motsvarande 5,6 miljoner missbruksdoser.

Seglaren, som idag är 55 år, har gjort flera resor över Atlanten. Tio kilo kokain hittades efter beslaget vid razzia på en annan segelbåt i Göteborg. Och mannen har erkänt att han 2009 väntade i vattnen utanför Colombia på nära ett ton kokain. Men sändningen nådde inte fram då amerikansk tull grep fyra colombianer som senare dömdes till fängelse.

Som huvudman för ligan utpekas dock en annan svensk, en 39-årig man som utvandrade till Spanien och hade hus i Colombia. Båtar, fordon och fastigheter hade han skrivit på släktingar. Han greps och utlämnades till Sverige för två år sedan och har rötter i kriminella MC-kretsar och har tidigare dömts för bankrån.

Den omfattande polisutredningen – förundersökningen omfattar närmare 14 000 sidor, varav mycket mejl och utskriven telefonavlyssning – har pågått i tre år med hjälp myndigheter i USA, Colombia, Frankrike och Spanien. Kokainsmugglingen har skötts professionellt med ekonomiska transaktioner via bolag på Jersey och en stiftelse i Schweiz..
– Gå efter pengarna. Det är numer vårt motto, säger en poliskälla till Dagens Nyheter.

– Att polis och åklagare kunnat samordnas över nationsgränserna har varit en förutsättning för att nå så här långt. Inte minst viktigt är att vi lyckats säkra kriminella tillgångar för över femtio miljoner kronor, säger Karin Bergstrand vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, i en kommentar.

• Sammanlagt åtta personer, varav tre kvinnor, åtalades i måndags misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, grovt penninghäleri och bokföringsbrott. Alla nekar till brott förutom seglaren som gjort vissa medgivanden.

Rättegången väntas starta 16 april i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Etiketter:

Annonser