Engelska minipriser på alkohol

LONDON Nu slår brittiska regeringen till mot fylleri och alkoholrelaterat våld i England och Wales. Förslag läggs om minimipris på alkohol, förbud för flerköpsrabatt i butiker och avgifter för klubbar som har öppet sent.

Åtgärder sätts nu in mot det omfattande berusningsdrickandet som kostar brittiska samhället miljarder i olyckor, vårdkostnader, brott och förlorade produktivitet.

Koalitionsregeringen lade i fredags fram ett kontroversiellt alkoholförslag som stötts och blötts i månader, rapporterar The Guardian.

Det handlar om minimipriser på 40 pence för en drink (cirka 4,25 kr) i livsmedelshandeln som lockar med låga priser och förbud för rabatter såsom extra flaskor/burkar vid storköp. Dessutom att uteställen som har öppet sent ska bidra till övervakningskostnader mot bråk och fylleri.

Förslagen är avsedda att förhindra billigt fördrickande före pubbesök, minska ungas berusningsdrickande och rädda tusentals liv. Avsikten är att förslaget ska antas i höst och minimipris införas 2014 i England och Wales. I Skottland har planer på lägstapris för alkohol kommit längre, men man avvaktar EU:s syn på om det bryter mot frihandelsregler i unionen.

Premiärminister David Cameron (Tories) har personligen argumenterat för alkoholförslagen och får såväl stöd för att de är “modiga och nödvändiga“ och kritik att de är ineffektiva, inte följer EU-regler, hotar fria marknaden och försvårar för dryckesindustrin.

“Ett PR-trick som straffar de mest fattiga i vårt samhälle“, säger Gavin Partington på branschföreningen Wine and Spirit Association, enligt BBC. Medan alkoholexperten Sir Ian Gilmore menar att “bevisen är obestridiga“ om att särskilt priset påverkar konsumtionen.

• Även i brittiska parlamentet ifrågasätts nu dryckenskap. Sedan en överförfriskad labourpolitiker hamnade i bråk med ett par torypolitiker i en av underhusets barer, så ska nu en översyn av regler och öppettider i serveringarna göras, enligt DN.

Etiketter:

Annonser