Stopp för studentflak i Stockholm city

STOCKHOLM De omstridda studentflaken får inte åka snurra runt i centrala Stockholm och kring Sergels torg vid skolavslutningen i år. Polisspärrar ska bevaka att beslutet efterlevs.

Trafikkontoret hänvisar till säkerheten och framkomlighet för bussar och andra fordon som har begränsats när många lastbilar med öldrickande och skrålande gymnasieungdomar stundtals blockerar gatorna.

Förbudet för de lövade lastbilarna med firande avgångseleverna gäller nära en månad dygnet runt kring Sergels torg, Klarabergsgatan, Kungsgatan och några gator intill, enligt Dagens Nyheter.

Polisen ska med elva spärrar se till att beslutet följs.
– Det här är efterlängtat. Det är tråkigt att vi har tvinats till det, många studenter är skötsamma med avarterna dominerar, säger CG Wrangel, chef för trafikpolisen i City, till DN.

Han säger att “flaktomtarna“ skräpar ner, sprutar öl och burkar, spelar hög musik och kissar från de inhyrda lastbilarna. Och företagare och boende har klagat.

Ett förbud infördes även för två år sedan, men då backade politikerna. Denna gång är man mer bestämda. Och hänvisar till planerade renoveringar i stan. “Man får gärna åka studentflak, men inte i city“, fastslår trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) och menar att flaken skapar kaos i trafiken.
Återstår att se hur politiska oppositionen reagerar över åtgärden.

Elever som redan hyrt lastbilar inför skolavslutningarna är besvikna.
– Det förstör lite hela grejen, det är inte kul att åka runt här i förorten direkt, säger en elev på Kärrtorps gymnasium till DN.
Alternativa rundor för de tusentals elever som brukar åka runt på flaken kan nu bli Södermalm och andra stadsdelar.

Etiketter:

Annonser