Reinfeldt: alkohol ursäktar inte brott

ÖREBRO Alkoholskatt, utskänkningstillstånd och alkoholens koppling till brott var frågor som statsminister Fredrik Reinfeldt svarade på i en radiointervju i samband Moderaternas konferens i helgen i Örebro.

Vid partikonferensen som samlade uppåt 2 000 moderater trummade Reinfeldt in arbetslinjen. Och fem arbetsgrupper tillsätts för att förnya partiets politik inför nästa val på områdena ekonomi, skola, hälsofrågor, brottsbekämpning och klimat.

Apropå alkoholens koppling till brott svarade Reinfeldt till Studio Ett:
– Att man begår brott ursäktas inte av att man druckit alkohol, utan man ska beivras för de brott man har begått. Sen är det väl känt att alkohol är en faktor och det brukar vi också väga in när vi avsätter resurser för att informera om alkoholens skadeverkningar och att vi också har en restriktivitet i delar av alkoholhanteringen.
– Men det viktigaste beskedet är att det inte ursäktar brott som begås. Vi ska snarare stärka resurserna för att beivra dem, sade Fredrik Reinfeldt.

Han fick även frågan om vilka åtgärder han är beredd att vidta för att minska alkoholkonsumtionen, typ höja skatter eller göra det svårare att få utskänkningstillstånd?

– Nja, vi har de facto höjt en del punktskatter under våra år vid makten. Men jag är inte av uppfattningen att man ska begränsa varje möjlighet till uteserveringar och uteliv som ett sätt att angripa detta. Utan vara tydlig med att den som begår brott, även om det sker under alkohols påverkan, ska beivras för det brott man har begått.
– Men inte på sätt som begränsar en övrig samhällsutveckling som i grunden jag tror att många nog faktisk tycker är väldigt positiv. Det är härligt att se att det nu finns uteserveringar där det förr – det minns jag från när jag var ung – knappt fanns över huvud taget, svarade Reinfeldt.

Regeringen hade inför senaste mandatperioden sagt att alkohol- och tobaksskatter ytterligare skulle höjas. Men det blev bara dyrare tobak från årsskiftet, en tänkt högre alkoholskatt blev uppskjuten.
Samtidigt har en ny alkohollag från 2011 underlättat för fler matställen att få tillstånd servera alkohol.

Reinfeldts svar om brottskopplingen är intressant utifrån att Högsta domstolen i några domar senare tid sänkt straff för åtalade mot bakgrund att de bland annat var påverkade vid brottstillfället.

Etiketter:

Annonser