Lokala drycker till valfri systembutik

STOCKHOLM Från påsk blir det möjligt att nätbeställa lokaltillverkad alkohol från hela landet och hämta ut på Systembolaget. Utan extra kostnad för kund och producent, kanske ett alternativ till gårdsförsäljning.

I april lanserar Systembolaget en service för att via nätet och i systembutik beställa lokaltillverkad öl, vin, sprit och alkoholfritt till valfri butik.
– Vi vill kunna möta kunders växande intresse och efterfrågan för småskaligt tillverkade drycker. Och då är det naturligt att de ska kunna beställa dessa till sin butik, säger presschef Lennart Agén till Drugnews.

Drycker i beställningssortimentet som har lokal tillverkning ska gå att beställa utan extra kostnad för vare sig kund eller tillverkare. Servicen gäller även drycker med tydlig lokal efterfrågan, oavsett ursprung.

Det omstridda utredningsförslaget om gårdsförsäljning – som ville öppna för ett parallellt system för privat försäljning av alla slags drycker och – kanske därmed kan läggas åt sidan. Det är över ett år sedan betänkande lades och fick mycket kritik i remissrundan, bland annat från Systembolaget, och delade regeringen.

Men med Systemets nya service – som uppges vara förenligt med EU-rätten – kan inte kunder prova och köpa hem en flaska direkt vid besök hos tillverkaren. Som var tanken med gårdsförsäljningen.

– Nej, men nya alkohollagen ger ju möjlighet att få tillstånd för provsmakning och det finns ett stort intresse från tillverkare att exempelvis erbjuda dataterminaler på gården. Vi håller även på att ta fram en applikation, så att kunder kan beställa dryckerna direkt med smarta telefoner, säger Agén.

I onsdags mötte statliga detaljhandelsmonopolet ett 40-tal lokala alkoholtillverkare och berättade om planerna och att man tar den extra leveranskostnaden, vilket bemöttes med glädje.

– Vi har vuxit från ett litet bryggeri som gick på halvfart till en större verksamhet med framtidsplaner som innefattar att vår öl ska kunna köpas av alla oavsett var du bor i Sverige. Att Systembolaget nu förenklar köp av lokalproducerade öl betyder mycket för vår verksamhet, säger Rodrigo Arvidsson, vd och grundare på Oceanbryggeriet i Göteborg, i en kommentar.

I dag finns över 300 artiklar från drygt 80 lokala producenter som levererar till Systembolaget. Även norska mikrobryggerier och finska och danska tillverkare nära svenska gränsen omfattas av nya servicen.

• HEMKÖRNING/ Systembolaget avser även i höst på försök erbjuda nätbeställning och hemleverans av alkohol till kunder i några storstadsområden. Ett känsligt förslag som mött kritik för att öka konsumtion och att inte klara ålderkontroll.
Men Systembolaget hänvisar till ökad kundefterfrågan och att leverans ska göras med ett par dagars fördröjning och kosta några hundra extra med legitimationskontroll vid dörren. Oberoende alkoholforskare ska utvärdera försöket.

Etiketter:

Annonser