Slutet för Uppsala reggaeafestival

UPPSALA Förra årets reggaefestival ser ut att bli den sista i Uppsala. Arrangören Yared Tekest säger nu att man kommer att försöka hitta andra orter för nya reggaefestivaler.

Efter ett drygt decennium med reggaefestival i Uppsala är det nu slut.
“I Uppsala finns en fantastisk publik och det har varit en bra stad att växa i som festival, men det har också funnits utmaningar och begränsningar“, skriver festivalen i ett pressmeddelande.
En av utmaningarna har varit det intresse som polisen visat festivalens besökare och artister.

Polisen har under flera år gripit hundratals narkotikapåverkade deltagare i samband med festivalerna och även flera artister har testat positivt för droger. Rekordet var 2009 då runt 280 personer greps misstänkta för narkotikabrott. De senaste åren har antalet dock minskat, och i fjol var det bara 70 personer som greps.

Narkotikaproblemen har lett till kritik mot festivalen, men samtidigt har den varit en del i lanseringen av Uppsala som evenemangsstad. Reggaefestivalen beräknas ha dragit i drygt 10 miljoner kronor årligen till stadens näringsliv, enligt Destination Uppsala.

Nu ska man från arrangörerna istället satsa på nya reggaekoncept, bland annat med en reggaebåt i samarbete med ett färjerederi. Enligt pressmeddelandet finns långt gångna planer på att redan i år starta helt nya reggaefestivaler på nya orter i Sverige.

• Fotnot: Pressmeddelande (pdf) ”Uppsala Reggaefestival lämnar Uppsala– och återuppstår på nytt”

Tema: Droger i nöjeslivet

Droger i nöjeslivet är vanligt, både bland besökare och personal som arbetar på klubbar och krogar. På festivaler langas ibland olika substanser som unga köpare inte vet vad de innehåller. Överdoser och förgiftningar förekommer.

Club Health Sweden kör nu igång ett försök och ska erbjuda s.k. drug-checking för festivalbesökare som vill kolla innehåll och kvalitet på osäkra substanser, i samarbete med ett labb i Spanien. För att undvika skador och dödsfall.

Liknande verksamhet finns redan i några EU-länder, exempelvis Nederländerna och i Englande med projektet The Loop, som kan analysera festivalbesökares substanser.
Men blir det säkrare eller mer normaliserar narkotika i nöjeslivet?

Läs mer

Etiketter:

Annonser