Greps med gammal cannabis

MADRID När en affärsman återvände till Spanien efter en resa till den spanska exklaven Ceuta hittade gränskontrollen åtta kilo hasch och grep honom. Men partiet hade legat flera år i bilen och rusämnet hunnit falna.

Det var i slutet av januari som Benjamín de la Mata efter ett affärsbesök i Ceuta i Nordafrika skulle ta färjan tillbaka till Algeciras. Men Guardia Civils narkotikahund hade fått vittring.

Hans gamla Seat Cordoba skruvades isär och plastpaket med åtta kilo cannabis hittades i underredet och han greps.
– Ingen lyssnade på mig. Jag låstes in bland mördare och våldtäktsman och behandlades som en brottsling. Jag trodde jag skulle bli galen, berättar han nu för spanska medier.

Under sjutton dagar satt han frihetsberövad innan polisundersökningen var klar. Det visade sig att narkotikan måste ha legat i bilen i åratal, långt innan han köpt bilen. Den var så gammal att den förstörts och inte längre betraktades som narkotika.

Han hoppas nu på skadestånd för tiden i häkte. Varför tidigare bilägaren som gömt haschpåsarna lät dem sitta kvar är okänt.

• Ceuta ligger på Nordafrikas kust, omgivet av Marocko och Rifbergen där en stor del av den cannabis som konsumeras i Europa odlas. Staden har tillhört Spanien sedan urminnes tider. Men då den ligger utanför Schengenområdet kontrollerar spanska tullen noga alla som reser in från exklaven.

• Fotnot: Läs även Drugnews reportage från Rifbergen.

Etiketter:

Annonser