Kan LSD bota alkoholism?

TRONDHEIM Den kraftiga hallucinogena drogen LSD har potential som ett botemedel mot alkoholism, enligt en norsk retrospektiv analys av data om över 500 patienter.

Forskarlaget vid Tekniska naturvetenskapliga universitet i Trondheim, har gjort en kvantitativ metaanalys av kliniska försök om LSD och alkoholism utifrån data som hämtades in från 1960- och 1970-talen.

Av 536 alkoholberoende patienter rapporterade 59 procent av de som fick LSD lägre nivåer av alkoholmissbruk, jämfört med 38 procent av de som fick placebo. Resultaten stämmer också med tidigare spekulationer från 1950-talet att LSD kan vara ett effektivt botemedel mot alkoholism.

– Vi blev förvånade när vi fann att effekten var så klar och konsekvent. Men när man kombinerar data i en metaanalys med fler än 500 patienter, då kan man verkligen påvisa en effekt, säger Teri Krebs, en av forskarna bakom studien till tidskriften Nature.

I genomsnitt varade den rapporterade avhållsamheten tre till sex månader. Studien “Lysergic acid diethylamide (LSD) for alcoholism: meta-analysis of randomized controlled trials“ publiceras i Journal of Psychopharmacology.

Etiketter:

Annonser