Ingen utredning om alkoholinförsel

STOCKHOLM Regeringen avser inte tillsätta en utredning om den illegala alkoholinförselns omfattning och styrka, vilket några riksdagsledamöter begärt. Det svarar finansminister Anders Borg på en skriftlig fråga från Per Åsling (C).

Borg (M) svarar istället för justitieministern, som frågan först var ställd till, att:
“mot bakgrund av de mål Tullverket har och de resultat myndigheten redovisar har jag inte för avsikt att tillsätta en utredning om den illegala alkoholinförselns omfattning och styrka.“

Finansministern avser det regleringsbrev som tullen fått av regeringen om att myndigheten ska ge hög prioritet åt att begränsa den organiserade och storskaliga smugglingen.

Men riksdagsman Per Åsling, som är Centerns ekonomisk-politiske talesman, är inte nöjd med svaret.
– Jag har stort förtroende för Anders Borg och därför är det med förvåning jag läser svaret på min fråga. Det liknar mer ett icke-svar på en allvarlig fråga som berör ett allt mer växande samhällsproblem. Tydligen har finansministerns rådgivare inte satt sig in i frågan, säger Per Åsling i en kommentar.

Han hänvisar till att rikdagens utredningstjänst åt honom beräknat att Systembolagets spritförsäljning minskat 17 procent under åren 2002-2011. Han menar att detaljhandelsmonopolet idag står för mindre än hälften av totala spritmarknaden och att tullens alkoholbeslag ökat kraftigt senare år.

– Enligt tullen utgör beslagen endast några procent av all illegal sprit som förs in i landet. Situationen håller på att bli ohållbar för var och en som vill värna trovärdigheten i svensk alkoholpolitik, men framför allt landets unga som är spritsmugglarnas målgrupp, säger Åsling.

Han har i samtal med Drugnews sagt att ingen skattehöjning på alkohol kan bli aktuell innan en utredning om införselns omfattning gjorts – han litar inte på siffrorna från alkoholforskarna på Stockholms universitet som följer utvecklingen på regeringens uppdrag och om att smuggling och införsel av alkohol minskat.

Anders Borg går i sitt svar inte in på när – och om – regeringens tidigare utlovade höjning av alkoholskatterna som sköts upp i höstas blir av. Folkhälsoinstitutet och de rödgröna partierna vill se en skattehöjning med hänvisning till folkhälsoskäl.

Etiketter:

Annonser