Spansk stad hyr ut för knarkodling

BARCELONA En liten spansk landsortsstad försöker bekämpa ökad arbetslöshet, skulder och ekonomisk kris genom att hyra ut mark för cannabisplantager till marijuanaklubb.

I onsdags röstade stadshuset i Rasquera, ett tiotal mil söder om Barcelona, för att underteckna ett avtal värt 1,3 miljoner euro (11,5 miljoner kronor) med en förening som avser plantera marijuanaplantor för sina 5 000 medlemmar.

– Detta är ett sätt att få in pengar och skapa arbetstillfällen, säger borgmästaren Bernat Pellisa i Katalanska republikansk vänsterpartiet till Guardian.

Han understryker att det endast är avsett för medlemmar i föreningen och att även viss växelodling av spannmål och sockerbetor ska ske på de sju hektaren mark som ska uthyras. Genom affären skulle staden kunna bli skuldfri på två år och ett 40-tal jobb skapas. Även andra projekt på gång i Rasquera – kontakt med en annan marijuanaklubb, leverans av cannabisfrö till växtbutiker för kunder som vill odla själva och en alternativ smärtklinik för patienter med cancer ska studeras.

Stadens avtal ifrågasätts av såväl jurister som skeptiska invånare. Men cannabisklubbar har uppstått runt Spanien efter att en lucka upptäcktes i narkotikalagen. Den utrycker förbud använda cannabis i öppna sällskap, men säger inget om medlemmar som röker drogen i slutna, privata sällskap.

Etiketter:

Annonser