“Systemets skatteintäkter har ökat“

STOCKHOLM Skatteintäkter från Systembolagets spritförsäljning minskade 2002-2011, men totalt ökade skatteintaget med 1,4 miljarder kronor eftersom övriga alkoholdrycker ökade starkt. “Det är något riksdagsman Per Åsling inte nämner“, säger Lennart Agén på Systembolaget till Drugnews.

Systembolaget har tagit fram underlaget efter Åslings utspel (se Drugnews-artikel) igår att begära en utredning om alkoholsmuggling och inte höja alkoholskatten med hänvisning till att spritförsäljning minskat på Systembolaget.

Åsling – ekonomiskpolitisk talesman för Centern – hade låtit riksdagens utredningstjänst ta fram underlag som visade att spritförsäljningen minskade 17 procent 2002-2011 vilket minskade alkoholskatter på drygt 800 miljoner kronor.

– Det är riktigt att spritförsäljningen minskat under perioden. Men vad han inte nämner är att Systembolagets försäljning av öl, vin och övrig alkohol har ökat och gett större skatteintäkter, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Systembolaget har sedan igår tagit fram siffror för perioden som visar att ölförsäljning ökat 47 procent, vin 46 procent och cider/blanddrycker hela 1172 procent. Tillsammans cirka 2,2 miljarder kronor mer i alkoholskatt. Alltså omkring 1,4 miljarder mer när minskad spritskatt dragits från.

– Spritförsäljningen har minskat sedan 1970-talet i en medveten kampanj i samhället att få konsumenter att övergå till svagare alkoholdrycker, säger Lennart Agén.

Totalt har systembutikernas alkoholförsäljning ökat med 32 procent under perioden (omräknat i ren alkohol) och intäkten av alkoholskatter med +16 procent. Detaljhandelsmonopolet har även ökat sin andel av totalkonsumtionen.

Per Åsling anser dock, såsom flera andra, att mycket av spriten flyttat över till oregistrerad privatinförsel och smuggling, som via illegal handel når ungdomar och göder kriminella nätverk.
– Min poäng med statistiken är att den sänkta spritförsäljningen bekräftar att alkoholsmuggling och införsel ökat, det är inte skatteintäkterna i sig som är intressanta, säger Åsling till Drugnews.

Åsling har senaste dygnet följt tullens arbete i Helsingborg med att stävja illegal alkoholinförsel och sett överfyllda skåpbilar.
– Jag har fått en skrämmande bild över hur kranarna med illegal alkohol står vidöppna i Helsingborg och vid Öresundsbron. Skatteinstrumentet fungerar inte som tidigare, utan nya verktyg måste tas fram. Därför behövs en utredning över smugglingen för att få fakta på bordet, kunna göra analyser och förändra alkoholpolitiken utifrån verkligheten.

Han har informerats om hur Försäkringskassan, kommunen, kronofogden samarbetar med tull och polis lokalt i Helsingborg för att motverka den illegala alkoholinförseln. Och besökt tullens överfyllda lager av beslagtagen alkohol.
Tullen har senare år gjort stora beslag av alkohol, men spritbeslag minskade något ifjol i riket.

Etiketter:

Annonser