Äldre blir inte nyktrare

SOLNA Det finns ingen koppling mellan nykterhet och att bli äldre, vilket tidigare undersökningar ofta hävdat. Däremot är andelen sobra lägre numer än förr. Det menar forskare på Karolinska Institutet i en ny studie.

Cirka hälften av svenskar som föddes i vid ingången till 1900-talet drack inte alls alkohol. Sen sjönk andelen, av de som föddes vid seklets mitt blev cirka tio procent nykterister. Där verkar andelen ligga även för åldersgrupper som föddes senare.

– Brattsystemet och motboken verkar alltså ha minskat andelen nykterister. För att efter dess avskaffande för senare generationer legat på samma nivå, säger Kozma Ahacic, på institutionen för folkhälsovetenskap på KI, till Drugnews.

Han är huvudförfattare till en studie som publiceras i tidskriften Addiction.
Tre forskare har följt hur ålder, olika grupper och perioder påverkat befolkningens förhållande till alkohol. Bland annat utifrån data ur undersökningar om levnadsnivåer och äldres levnadsvillkor från 1968 och framåt.

De väntade sig att finna ökad nykterhet med stigande ålder, såsom andra studier pekat på.
− Men nykterheten ökar inte med åldern, vilket jag trodde att den skulle göra, om inte annat så av hälsoskäl. Utan det är snarare generationsmönster som bestämmer dryckesvanor, inte åldern i sig, säger Kozma Ahacic.

En förklaring kan vara att tidigare studier visat annat är kanske att de inte jämfört samma grupp över tid, utan olika åldrar vid samma tidpunkt, skriver Accent.

• Senare tid har uppmärksammats att fler äldre tar med sig ett riskbruk av alkohol upp i åren, men det är inget som den aktuella studien tittat på.

Etiketter:

Annonser