Cameron på krigstigen mot fylleri

LONDON Brittiske premiärministern stöder införande av minipriser på alkohol och en ny tuffare alkoholstrategi efter ett ökat berusningsdrickande som kostar samhället över två hundra miljarder kronor årligen.

Cameron (konservativ) besökte i onsdags ett sjukhus i nordöstra England och utlovade åtgärder mot ett “skandalöst“ supande som kostar alltmer i sjukhusvård, olyckor, kriminalitet och förlorad produktivitet.

– I varje stadskärna, på varje sjukhus och polisstation måste folk hantera konsekvenserna av alkoholmissbruk. Och problemet blir värre, under senaste decenniet har vi sett en skrämmande ökning av antal personer – även minderåriga – som tycker det är okey att berusa sig offentligt så det förstör liv, sprider skräck och ökar brottslighet, sade han enligt brittisk medier.

Storbritanniens vårdkostnader för alkoholrelaterade sjukdomar har ökat uppåt 2,7 miljarder pund per år och samhällets kostnader i vidare beräkningar mellan 17 och 22 miljarder pund. Minst 1,6 miljoner britter har alkoholproblem och antalet patienter med alkoholförgiftningar har mer än fördubblats senaste decenniet.

Regeringen avser inom kort lägga fram förslag till en ny alkoholstrategi efter utdragna diskussioner med hälsoexperter och alkoholbranschen. I den väntas såväl fler tillnyktringsplatser, skärpta utskänkningsregler och minimipris på alkohol – cirka 40-50 pence för en drink, idag säljs storpack starköl billigt på stormarknader.

Regioner i England har lokalt skärpt utskänkningsregler och prövar minimipriser. Längst har Skottland gått som vill permanenta beslut om minimiregler, men avvaktar besked om det bryter mot frihandelsregler i unionen.
Även folkhälsoansvarig minister Anne Milton har varnat för att minipris kan strida mot EU-regler och menar att det behövs flera åtgärder mot berusningsdrickandet.
Och några ministrar anser att prishöjningar skulle drabba även måttliga konsumenter.

Men premiärministern David Cameron är fast besluten att agera mot ökat fylleri. Han menar att minimipriser kan behövas, trots kritik från dryckesindustrin och stormarknader som varnat för att arbetstillfällen hotas om skatter höjs och minimipris införs.

Cameron uppmanar nu pubar, snabbköp och alkoholindustrin att samarbeta med regeringen så att “ansvarsfullt drickande blir verklighet och inte bara en slogan“.
Förslag till ny brittisk alkoholstrategi väntas under våren.

• Även Irland inför striktare alkoholregler. Förra veckan antog hälsodepartementet en alkoholstrategi med rekommendationer för minimipriser, avgifter för industrin, slopa alkoholsponsring av idrotts och kulturarrangemang, rapporterar Accent.

Etiketter:

Annonser