Dopingavstängde Contador missar OS

BARCELONA Den spanska stjärncyklisten Alberto Contador har avstängts under två år för doping. Han missar därför deltagande i OS i London.

Beslutet som togs av Idrottens disciplinnämnd, Cas, i måndags gäller retroaktivt och innebär att Contador förlorar sina två senaste mästartitlar: i Tour de France 2010 och i Giro d´Italia 2011.

Han kommer dessutom att förbjudas tävla fram till den 5 augusti i år, vilket betyder att missar årets upplagor av Giro de Italia och Tour de France och, framför allt, olympiska spelen i London.

Dopingutredningen har pågått under 18 månader. Alberto Contador har hela tiden hävdat att han är oskyldig.
– Jag vet inte hur provet har blivit positivt, men jag har inte dopat mig, upprepade han vid en presskonferens han kallat till sedan beslutet offentliggjorts.

Den förklaring Cantador gett är att han ätit en stek som troligtvis innehållit det förbjudna medlet clembuterol som hittats i hans prov. Det är omöjligt, anser utredarna som dock inte kunnat bevisa vilken sätt som använts vid dopingen.

Spanska medier rasar mot avstängningen, medan Contador överväger att överklaga dopingstraffet och uppger att han ska fortsätta tävla.

De senaste åren har cykelsporten drabbats av en rad dopingskandaler. Fusket har varit så utbrett att många stora sponsorer har börjat dra sig undan från sporten som flera anser blivit solkig.

Etiketter:

Annonser