Ryssland och Iran ingår anti-knarkavtal

MOSKVA Ryssland och Iran ska underteckna en överenskommelse för att bekämpa narkotikasmuggling, extremism och cyberbrott. Avtalets slutliga utformning diskuterades när de båda ländernas inrikesministrar möttes i Moskva i veckan.

Länder i Centralasien samt Ryssland och Iran kämpar mot omfattande narkotikamissbruk, främst av afghanskt heroin. Drogerna smugglas över gränserna till konsumenter i de berörda länderna. Omsättningen av det afghanska heroinet beräknas till motsvarande 140 miljarder kronor per år och många miljoner människor i regionen är fast i heroinmissbruk.

Avtalet har föregåtts av täta kontakter mellan främst cheferna för ländernas narkotikakontrollorgan, men också mellan ministrar och regeringschefer.

Irans inrikesminister Mustafa Mohammad-Najjar och ryske kollegan Rashid Nurgaliyev har enats om de slutliga detaljerna under ett möte som pågick i tre dagar. Avtalets exakta innebörd är inte känt, men i en intensifierad gemensam satsning mellan de båda länderna kommer misstänkta smugglare och extrema grupper bli hårt granskade, också övervakning av internet kommer att intensifieras, rapporterar flera medier.

– Vi vill bekämpa narkotikahandeln och utbilda särskild personal för såväl detta ändamål som att angripa extremism… och överväga IT-säkerhetsaspekter, inklusive internet, säger inrikesminister Rashid Nurgaliyev till RIA Novosti.

Förhandlingar med forna sovjetrepublikerna Uzbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Kirgizistan och Kazakstan har också intensifierats för att inkludera dessa i bekämpning av narkotikahandel och smugglare.

Enligt en rapport från 2007, grundad på svenska UD:s bedömningar, fanns då i Iran uppskattningsvis över två miljoner narkotikamissbrukare varav 1,2 miljoner uppgavs vara tunga missbrukare. Ytterligare en miljon använde narkotika. De officiella siffrorna är dock betydligt lägre.
I Ryssland finns officiellt 2,5 miljoner tunga narkotikamissbrukare samt över 5,1 miljoner övriga användare. Många använder heroin, som smugglas från Afghanistan.

Iran har en 900 kilometer lång, svårövervakad gräns mot Afghanistan. Där inträffar regelbundet hårda strider mellan iranska gränspoliser och knarksmugglare. Häromdagen rapporterade Iranian Press TV att över 3 700 iranska poliser fått sätta livet till de senaste 30 åren vid dessa sammandrabbningar.

• Ryssland har såväl kritiserat som sökte samarbete och gett tips om opiumfält och laboratorier till Nato-styrkorna i Afghanistan. Samtidigt ser USA och flera västländer Iran som ett allt större hot.

Etiketter:

Annonser