Minskat supande i Finland

HELSINGFORS Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska för tredje året i rad i Finland. Det visar statistik för 2010 från Institutet för Hälsa och Välfärd, THL.

2010 drack finländare i genomsnitt tio liter omräknat i ren alkohol, vilket är 2 procent mindre än året före. Även om konsumtionen minskat med 5 procent på tre år, så dricker finländarna ännu mest alkohol i Norden.

Även alkoholrelaterade inläggningar på sjukhus har minskat till lägsta nivån under 2000-talet. Dock har fler sökt sig till behandling under 2010, skriver nyhetsbrevet Nosam.

Efter en omstridd finsk skattesänkning på alkohol 2004, inför de baltiska ländernas EU-inträde, så ökade konsumtion och alkoholskador. Senare har Finland i flera steg åter höjt skatten, senast vid årsskiftet då en flaska Koskenkorva vodka blev nära sju kronor dyrare och en flaska vin ett par kronor.

Inrikesminister Päivi Räsänen (kristdemokrat) föreslog nyligen att flygbolag bör införa alkoholfria flygningar för att “göra resor tryggare och trivsammare“, enligt en intervju för Sanomas.

• Fotnot: Alkoholstatistik från THL (pdf-fil på finska).

Etiketter:

Annonser