Svenskt snus via 80 nätbutiker till EU

LONDON Brittiska forskare har kartlagt illegal försäljning av svenskt snus och hittat 80 webbplatser som kringgår exportförbudet till andra EU-länder.

Forskare vid hälsoavdelningen på universitetet i Bath beställde bland annat svenskt snus via internet i tio EU-länder. I 43 av 45 fall lyckades de med beställningarna. Övriga två försök stoppades inte på grund av laglig restriktion, utan berodde på fel hantering med betalkorten.

De flesta av nätsidorna som säljer snus var registrerade i Sverige. Forskarna fann att försäljningen bryter mot såväl svenska lagstiftning som tre EU-direktiv.

Forskarna anser att EU-kommissionen borde ta itu med svenska regeringens brist på respekt för lagar som förbjuder snusexport inom unionen. Och att det inte är uteslutet att dra Sverige inför EG-domstol, rapporterar Tobaksfakta.

• Rapporten “How online sales and promotion of snus contravenes current European Union legislation“ om nätsnuset publiceras på tidskriften Tobacco Controls hemsida.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser