S:ta Clara – certifierat nykter kyrka

STOCKHOLM S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm serverar druvjuice vid nattvarden och personalen får inte lukta alkohol. “Vi vill vara en trygg drogfri zon för nyktra missbrukare och de glömda barnen“, säger prästen Carl-Erik Sahlberg till Drugnews. Därför har kyrkan fått utmärkelsen “Vita hjärtat“.

När Sahlberg kom till kyrkan nära centralstationen i Klarakvarteren för 22 år sedan, så bytte han ut nattvardsvinet mot alkoholfri dryck. Också jul- och personalfester i församlingen är numer alkoholfria. Det gäller även Klaragården, caféet och vid uthyrning av lokalerna.

Det är krav som organisationen Vita nykter ställer för att ge certifieringen. Utmärkelsen överlämnades vid en ceremoni i kyrkans café i torsdags av Vitas ordförande Sten-Gunnar Hedin och vice ordförande Sofia Modigh till S:ta Claras representant Carl-Erik Sahlberg.

– Vi vill med certifieringen visa att det är positivt att kristna lokaler är alkoholfria miljöer. Det är en signal till besökarna att man erbjuder en miljö med hjärta för barn till missbrukare och nyktra alkoholister. Och kanske även blir ett steg för att öka församlingens engagemang i alkoholfrågan, säger Sofia Modigh.

Alkohol har alltmer trängt in i även kristna miljöer. Idag är kanske frikyrkor det nyktraste området i samhället, där kanske häften är absolutister. Men också där har nyktert leverne minskat. Något som Vita vill motverka genom att peka på tydliga nyktra exempel.

Idag har drygt 20 lokaler runt landet märkts med Vita hjärtat. Det är exempelvis kyrkor, caféer, secondhandbutiker, biståndscenter och lägergård, nära hälften inom Pingströrelsen. Förutom utmärkelsen så hjälper Vita även till med utbildning och att ta fram alkoholstrategier.

– För oss är det bra att med en certifiering kunna visa besökare att kyrkan är en garanterat nykter plats. Vi möter flyktingar, fattiga och många med missbruksproblem. Det behövs fler alkoholfria miljöer, inte färre. Jag önskar och ser en trend att fler församlingar inom Svenska Kyrkan byter ut alkohol i nattvarden, säger Carl-Erik Sahlberg på S:ta Clara kyrka.

Etiketter:

Annonser