“Tullverket planerar nedrusta“

STOCKHOLM Trots att illegala vapen och narkotika strömmar in i landet, så planerar tullverket att minska antalet tjänster. De närmaste åren kommer bara hälften av de uppåt 500 personer som går i pension att ersättas med nyanställda. Något som oroar facket.

Tullverket har många äldre anställda som går i pension närmaste åren.
Men anslagen ökar inte i takt med löner och priser. Därför pågår en översyn i myndigheten för spara, systemutveckla och EU-anpassa. Men det får inte drabba kärnverksamhet: brottsbekämpning och effektiv handel med klarering och uppbörd.

Det innebär att antalet tjänster kommer minska. Av två anställda som går i pension i tullen ska de ersättas bara med en nyanställd om inte anslagen höjs, uppger Annette Malmberg, presschef på tullverket, för Drugnews.

Det oroar tullfacket som varnar för att gränsskyddet ändå kommer att drabbas.
– Vilka som i framtiden ska till att narkotika och illegala vapen inte kommer in finns ingen uttalad strategi för. Det behövs ju folk i brottsbekämpningen, säger Mats-Owe Johansson, ombudsman på Tull-Kust, till Drugnews.

Facket ser allvarligt på att flera hundra tjänster kan försvinna samtidigt som vapen fortsätter smugglas in i landet, mot bakgrund av dödsskjutningarna i Malmö. Tullen beslagtog ifjol endast 38 vapen och verksledningen har först nu valt att kommenterat frågan.

“Det finns ingen tydlig bild av hur illegala vapen förs in i Sverige“, skriver nya generaltulldirektören Therese Mattsson i ett pressmeddelande. Hon menar att det behövs mer information, underrättelser och kartläggning. Men de kontrollinsatser som gjorts tillsammans med polisen vid Öresundsbron var “resultatlösa“. Däremot upptäcktes narkotika.

Nästa vecka ska tullfacket träffa ledningen för samtal om bemanning, pensionsavgångar och framtiden. Facket anser att ledningen initierat ett “självpåtaget sparbeting“, utan krav från regeringen. Och att utläggen för bara de externa konsulter som anlitats i förändringsarbetet skulle räcka till att nyanställa 25-30 personer i gränsskyddet.

• Tullverket har omorganiserats flera gånger senaste åren och har idag cirka 2 200 anställda, varav hälften i gränsskyddet, men bara cirka 600 ute på fältet. För att möta framtida pensionsavgångar nyrekryterades ifjol cirka 120 personer (varav 60-tal i brottsbekämpning) och i år ska 69 nyanställas.

Etiketter:

Annonser