Khat farligare än tidigare känt

GÖTEBORG Växtdrogen khat är betydligt farligare än tidigare känt. Missbrukare riskerar få hjärt-kärlsjukdomar i unga år. En 29-årig khattuggare i Göteborg kom in akut med allvarlig hjärtinfarkt. Dags att omvärdera synen på drogen, enligt läkare.

Mannen som är somalier kom in akut i december till Sahlgrenska med allvarlig hjärtinfarkt och vårdades två veckor på intensiven och kunde räddas.

– Det är ovanligt att så unga människor får hjärtinfarkt, risker med khat har varit dåligt kända. Det är dags att omvärdera synen på khat som en mild drog och mer informera grupper där drogen tuggas om riskerna, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska och drogexpert, till Drugnews.

Missbruket av växtdrogen som smugglas från Afrika till Norden i hundratals ton årligen är mest utbrett i avgränsade invandrargrupper från Östafrika. Drogen har en svag centralstimulerande verkan och har mest uppmärksammats för att medföra stora sociala problem.

Nu får även risker för allvarliga hjärt-kärlsjukdomar läggas till för khattuggare.
Sambandet med infarkter, stroke och kärlsjukdomar har nyligen visats i en forskarstudie i sex länder i Mellersta Östern, där khatbruket är utbrett och ses som ett ökande folkhälsoproblem.

Av de nära 7 400 patienterna med hjärt-kärlproblem, så klarade sig de 19 procent som tuggade khat överlag sämre. De hade allvarligare infarkt, mer bröstsmärtor, oregelbunden hjärtrytm och drabbades mer av hjärtdöd och stroke än övriga.

En orsak till högre dödlighet och besvär kan bero på att khatdrogens smärtlindrande effekt döljer symptomen, enligt forskarna rapporterar Göteborgs-Posten och hänvisar till medicinska tidskriften Circulation som publicerade forskarartikeln i december.

Kai Knudsen menar att khat i kombination med tobaksrökning ökar risken för hjärtsjukdomar. Rusämnena katin och katinon ökar hjärtats slag och utsöndring av stresshormoner.
– Med tiden leder khat till livsfarlig ansträngning av hjärta och risk för kroniska sjukdomar. Det måste ansvariga myndigheter nu börja informera riskgrupperna om, säger Kai Knudsen.

• I Sverige beslagtar tullen årligen över tio ton khat, men utbredningen av missbruket är mer oklart. Enligt en enkät bland somalier i Göteborg för några år sedan så uppgav hälften av männen och var femte kvinna att de använt växtdrogen.

Etiketter:

Annonser