Nytt stort kokainbeslag

MALMÖ Omkring 70 kilo kokain avsett för svenska missbruksmarknaden har nyligen stoppats. Beslaget gjordes i en bananlast efter samarbete mellan tullen och utländska myndigheter.

Beslaget gjordes i december med hjälp av utländska myndigheter och tullkriminalen i Malmö, uppger tullverket för TT. Det var gömt i en kylcontainer med bananer som sänts från Sydamerika och med Helsingborg som mål.

Ingen person har ännu gripits. Men var kokainet stoppades och omständigheterna omkring vill inte tullverket kommentera med hänvisning till förundersökningssekretess.

Värdet av beslaget förra månaden beräknas till mellan 55 och 70 miljoner kronor.

Fler stora kokainbeslag har gjorts – i flera fall gömt i grönsaker, frukt och andra laster – som tyder på att marknaden för drogen vuxit även i Sverige.

2009 gjordes ett liknande beslag av drygt 106 kilo kokain av tyska tullen i en last med fryst broccoli. Även den lasten kom från Sydamerika och var på väg till Helsingborg. Plastdunkarna byttes ut mot socker och sändes vidare och två hamnarbetare kunde gripas när de skulle hämta lasten i Sverige. De dömdes senare till tio års fängelse vardera.

Förra veckan åtalades fyra män efter ett annat stort kokainbeslag gjorts i Stockholmsområdet i maj ifjol. Partiet på 46,5 kilo var mycket rent och skulle efter utblandning vara värt uppåt 145 miljoner kronor i missbrukarled. Smugglingen tror polisen styrdes från Montenegro. Rättegången inleds 11 januari.

Största kokainbeslagen gjordes vintern 2006 och 2007 då över ett ton av drogen hittades i Göteborgs hamn. Kokainet var dock inte avsett för Sverige utan för transit till kontinenten.

Etiketter:

Annonser