Rekordmånga firade Vit Jul

STOCKHOLM Kampanjen Vit jul slog rekord under julhelgen. Över 300 aktiviteter anordnades för barn och unga runt landet och 8 277 vuxna tog aktivt ställning, utanför nykterhetsrörelsen, för att fira utan alkohol.

– Vi är jättenöjda, en framgång. Många fler än förra julen tog personligt ställning för en alkoholfri jul för barnens skull. Begreppet Vit Jul har blivit allmänt känt, även vinexperter nämner det. Vi har synts mycket i medier och flera kändisar tog kontakt själva och ville bli ambassadörer, berättar projektledaren Linda Tjälldén för Drugnews.

Över 8 200 personer (över 3 000 fler än förra julen) skrev på namnlistor om att inte dricka alkohol under de tre juldagarna. Dessutom har kampanjens facebook-sida nu över 83 600 fans. Och inräknat nykterhetsrörelsen, andra ideella föreningar, kyrkor och familjer som enskilt valt att fira alkoholfritt, så var det många som firade en nykter jul.

Och tusentals barn fick chansen att gå på de 308 drogfria tillställningar i december som Vit jul anordnade, ett 30-tal fler än året före. Exempelvis i Örnsköldsvik deltog uppåt 300 ungdomar i en decemberfest och i Stockholm anordnades marknad och pyssel i ABF-huset.
I Skåne och Norrbotten ordnades många roliga tillställningar, andra ställen lockade med dataspel och lan-tävlingar, fika, filmvisningar, konserter etc.

Tanken är att såväl barn med riskbrukande föräldrar som andra ska få träffas och ha kul tillsammans. Särskilt under jullovet när många andra ställen stänger.

Det är IOGT-NTO-rörelsen som arrangerade Vit jul för femte året i rad. Men även andra föreningar, kyrkor, Stadsmissionen och kommuner hade anordnat fler aktiviteter för såväl barn som äldre med social gemenskap.

– Det ligger nog i tiden att tänka mer på sina medmänniskor och sätta barnen i centrum, särskilt kring jul. Det märks en reaktion i samhället mot såväl materialism som alkoholens avigsidor och nya sociala medier har ökat kunskapen om att vi finns, säger Linda Tjälldén på Vit jul.

Etiketter:

Annonser