Cannabismedicin godkänd i Sverige

/”REPRIS”/ UPPSALA Sativex – en munsprej för MS-patienter mot muskelkramper – är en första cannabisbaserad medicin som Läkemedelsverket nu godkänt och framöver kan skrivas ut på recept i Sverige. Tillverkaren hoppas kunna lansera den före sommaren 2012.

I Sverige finns cirka 13 000 personer med sjukdomen multiple skleros, som kan ge skador i hjärna och ryggmärg. Problem med stelhet och muskelkramp förekommer, vilket sprayen är tänkt att lindra. Det handlar alltså inte om en mirakelmedicin mot MS.

Läkemedelsverket beslutade i veckan (20/12-2011) ge klartecken efter längre tids granskning och att en riskhanteringsplan tagits fram.
– Medicinen ska kunna förskrivas av legitimerade läkare för symptomlindring av spasticitet för en begränsad grupp MS-patienter. Vi anser att missbrukspotentialen är låg, säger Hans Sjögren, klinisk utredare och specialläkare på Läkemedelsverket, till Drugnews.

De verksamma substanserna i medicinen är THC och cannabinoiden CBD från cannabisväxten som brittiska GW Pharmaceuticals odlar och använder i sprayen. För patienten handlar det om små doser två till sex gånger per dygn appliceras under tungan, betydligt större mängder måste intas för att känna ruseffekt.
– Jämfört med morfinvarianter är beroenderisken mycket liten med Sativex. Men vi ska ändå mycket noga följa hur medicinen används, säger Hans Sjögren.

Läkemedelsverket ska tillsammans med Socialstyrelsen kontrollera förskrivningen av narkotikaklassade Sativex och reagera på omotiverade förskrivningar. Sprayen är inget förstahandsval, utan får först användas om andra beprövade läkemedel inte har effekt mot muskelkramperna.

Drugnews kom med beskedet om godkännandet till tillverkaren.
– En glad julpresent för vårt företag, Sverige är en viktig marknad. Vi hoppas kunna börja lansera Sativex under första halvåret 2012, säger Mark Rogerson, pressansvarig på GW Pharmaceuticals, till Drugnews.

Idag används sprayen i Spanien och Storbritannien, så även i Kanada och Nya Zeeeland. Den har godkänts i år i Danmark, Tyskland och Tjeckien, och efter Sverige är Österrike och Italien på gång.
– Vi har inte haft rapporter om missbruk, produkten är särskilt framtagen så att patienterna ska inte kan bli “höga“, så att säga, säger Mark Rogerson.

Det är första gången som en cannabis-baserad produkt godkänts som medicin i Sverige sedan 1950-talet. Hittills har dock ett 50-tal patienter fått Sativex eller Marinol (syntetisk variant) på individuella licenser.

• Innebär Läkemedelsverkets godkännande av Sativex att fler cannabis-mediciner är på gång? I USA är “medical marijuana“ en omstridd verksamhet.
– Jag kan inte berätta om vilka ansökningar vi arbetar med. Men det finns inget vetenskapligt stöd för medicinsk effekt av marijuanarökning och ska inte sammanblandas med detta, säger Hans Sjögren på Läkemedelsverket.

• Fotnot: Cannabisextrakt har tidigare i Sverige använts i mediciner såsom Cannabitropin mot kikhosta och Cannabisol vid depression, men avregistrerades på 1950-talet (enligt Narkotikahandbok för polismän, RPS, 1976, och reportageboken Stenad, Pelle Olsson, 2002).

Etiketter:

Annonser