Fler döda i giftsprit-tragedin i Indien

CALCUTTA Dödsfallen av giftig hembränd sprit har nu stigit till 160 människor i ett fattigt distrikt i indiska delstaten Västbengalen. Ytterligare drygt 200 människor vårdas fortfarande på sjukhus, för många är läget kritiskt.

De drabbade är främst invånare i tolv byar i distriktet South 24 Parganas som blev illamående av den hemkokta alkoholen som många drack brygden i tisdags kväll. Många av de fattiga drabbade är arbetare, rickshaw-förare och gatuförsäljare.

Totalt har hittills 364 människor insjuknat efter förgiftningsutbrottet, varav hittills 160 avlidit, enligt uppgifter till BBC och India Times. Men många offer har inte vågat söka vård av rädsla för polis.

Delstaten har utlovat hårda straff för de som står bakom den livsfarliga spriten. Hittills har tretton personer gripits för att ha tillhandahållit den hembrända drycken (s.k. Hooch). En ägare till ingredienserna har avvikit.

Tjänstemän uppger att frostskyddsmedlet metanol har hittats i minst 20 av dödsoffren. Medlet tros ha använts vid tillredningen av den giftspriten.

Spritskandalen är den värsta på senare år i ett land där illegal alkohol är vanligt. 2009 avled 107 människor i delstaten Gujarat efter att ha druckit giftig sprit, minst 30 avled i Uttar Pradesh samma år och minst tio människor avled i Tamil Nadu ifjol.

Alkoholkonsumtion har varit relativt liten i Indien, men ökar bland främst män och ungdomar. Landets alkoholpolitik håller nu på att ses över.

Etiketter:

Annonser