Giftig sprit har dödat 143 i Indien

CALCUTTA Giftig hembränd sprit har hittills krävt 143 dödsoffer i ett fattigt distrikt i indiska delstaten Västbengalen. Dödstalen kan stiga i tragedin som drabbat bland andra arbetare, rickshaw-förare och gatuförsäljare som drack brygden i tisdags kväll.

Invånare i tolv byar i distriktet South 24 Parganas blev illamående av den hemkokta alkoholen som många drack. Flera har förts till sjukhus och kämpar för sina liv, andra har avlidit hemma då de inte vågade söka vård i rädsla för polis.
Hälsoläget är kritiskt för ytterligare minst ett 50-tal människor som vårdas på sjukhus.

Tio personer har hittills gripits för att ha tillhandahållit hembrända giftspriten (s.k. Hooch). En ägare till ingredienserna har avvvikit.

En minister säger till indiska medier att något giftigt blandats i sprit, medan polis uppger att bekämpningsmedel blandats med metanol och visade sig vara livsfarlig.

Spritskandalen är den värsta på senare år i ett land där illegal alkohol är vanligt. 2009 avled 107 människor i delstaten Gujarat efter att ha druckit giftig sprit, minst 30 avled i Uttar Pradesh samma år och minst tio människor avled i Tamil Nadu ifjol, rapporterar BBC och India Times.

Alkoholkonsumtion har varit relativt liten i Indien, men ökar bland främst män och ungdomar. Landets alkoholpolitik håller nu på att ses över.

Etiketter:

Annonser