Inget förbud mot alkoholreklam i Litauen

VILNIUS Litauens parlament har stoppat ett tidigare lagförslag mot att från nästa år införa totalförbud mot alkoholreklam i landets medier.

Lagförslaget antogs redan för tre år om att förbjuda alkoholreklam i tidningar, tv och på offentliga platser. Men alkoholindustrin har bedrivit en framgångsrik lobbying för att riva upp beslutet.

Förra veckan diskuterade parlamentet att lyfta bort totalförbudet mot alkoholreklam ur lagen. Över 250 folkrörelser och organisationer har i brev till president Dalia Grybauskaité uppmanat henne lägga veto för att förbudet ändå skulle träda ikraft.

Men i tisdags röstades en majoritet i parlamentet för att inte genomföra reklamförbudet. Därmed blir inte Litauen första EU-land utan alkoholreklam. Något som folkhälsovänner kämpat hårt för då landet har hög alkoholkonsumtion och förbudet skulle kunnat bli en förebild i unionen.

Motståndarna mot förbud har argumenterat att nuvarande regler räcker och “laga inte något som inte är trasigt“. Ett sista möjlighet att överklaga återstår för reklamförbudsivrarna som dock är modstulna.

– Chansen att den här regeringen ändrar inställning i frågan är en på miljonen, säger Aurelijus Veryga, generalsekreterare för Lithuanian National Tobacco and Alcohol Control Coalition, till Accent.

Etiketter:

Annonser