UNF mötte ministern om näthandeln

STOCKHOLM Sluta ducka för bristerna kring näthandeln med alkohol – agera och stäng vinklubbarna! Det begärde Linda Engström, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, när hon till slut fick träffa ansvarig minister Maria Larsson (KD).

UNF visade nyligen i sin kontroll av “vinklubbar“ att det är busenkelt för minderåriga att få tag beställa alkohol av dem nätet. Sex av nio beställningar med vin, öl och sprit levererades till 16-18-åringar i strid med svensk lagstiftning.

Linda Engström sökte efteråt barn- och äldreminister Maria Larsson Maria Larsson för att berätta att om bristerna i alkoholpolitiken och att UNF är trött på att ensam sköta kontroll av nätföretag. När det drog ut på tiden så skrev hon istället en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Maria Larsson replikerade att hon inte ser ungnykteristernsa som en motpart, men att det “varit klädsamt om UNF kunnat visa prov på lite tålamod“. Ett möte på 15 minuter fixades ändå i onsdags på Socialdepartementet.

• Drugnews: hur gick mötet?
– Det gick bra, minister lyssnade på vår kritik av vinklubbarna, som vi anser är olagliga och hotar Systembolaget. Hon såg allvarligt på problemet att ålderskontroll och skatter inte sköts. Men tycker att det är en komplex fråga om klubbarna är lagliga vilket regeringen nu håller på att se över och att det tar sin tid, säger Linda Engström.

Ministern underströk ändå vid mötet att tillsynen måste skötas av klubbarna, och det är Folkhälsoinstitutet som är ansvarig för det. Men FHI har signalerat att man inte har tillräckliga befogenheter och resurser. Och även uttryckt att kommersiell näthandel inte är laglig.

• Är ni alltför otåliga i UNF?
– Nej, jag tycker att hon borde ha svarat och agerat tidigare, frågan har varit på tapeten länge. Vi kommer att fortsätta att bevaka näthandeln tills de här klubbarna som säljer till ungdomar är borta.

– Det kan hända att vi gör fler ålderskontroller, för att se om tillsynen sköts. Vi har även anmält ett par näthandlare till Konsumentverket för brott mot marknadsföringslagen – de har uppmanat våra unga medlemmar till köp och att handla mer före jul.

• Vad gör ni med de flaskor vinklubbar levererat till era unga medlemmar?
– Vi har samlat dem på UNF-kansliet i Stockholm. Ångertiden var ju bara två veckor. Ett tag tänkte vi lämna dem till minister, men vi ville inte provocera. Så vi kommer att hälla ut dem, säger Linda Engström.

På torsdag anordnar Socialdepartementet ytterligare en hearing med några myndigheter om de uppmärksammade problemen kring näthandeln av alkohol. Då ska särskilt marknadsföringen tas upp.

Det “är alldeles klart“ att näthandeln ska stå under FHI:s tillsyn och att svensk alkoholskatt ska betalas, ålderskontroll skötas och att marknadsföring inte får vara aggressiv. Däremot är det oklart hur långt kommersiella mellanhänder får assistera vid nätköp, vilket nu skyndsamt ska ses över i en intern beredning, enligt Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig hos Maria Larsson.

Samtidig får inte privatpersoners möjlighet till distansköp av alkohol från andra EU-länder hamna i kläm efter Rosengrensmålet i EU-domstolen 2007.

Etiketter:

Annonser