Ledare i knarkligan Zetas gripen

MEXICO CITY “El Lucky“, en av ledarna bakom den våldsamma knarkkartellen Zetas, greps i måndags i Mexiko tillsammans med fyra andra ligamedlemmar.

Raul Lucio Fernandez Lehuga (“El Lucky“) är en av de mest efterspanade brottslingarna i Mexiko och USA, uppgav en talesman för mexikanska marinen vid en presskonferens där de gripna visades upp.

Gripandet gjordes av marinsoldater efter skottväxling nära staden Cordoba i delstaten Veracruz. En livvakt i kartellen och en soldat dödades i striden, uppger AFP, TT och Rapport. Vid efterföljande razzior hittades massor av skjutvapen, granater, ammunition och även skottsäkra västar märkta med Z-logga.

Fernandez tros ha styrt Zetas verksamhet i Veracruz och två andra delstater, även när nio marinsoldater kidnappades i år. Myndigheter i både Mexiko och USA hade beslutat om belöningar på sammanlagt över två miljoner dollar för tips om ligaledaren.

Han var en av in mindre grupp militärofficierare som på 1990-talet hoppade av och började ägna sig åt kriminalitet och utförde torpeduppdrag för Gulf-kartellen.

Zetas har senare år agerat själva med kidnappning, utpressning och mord mot allmänhet, polis och kriminella konkurrenter. Ligan har även legat i blodiga strid med grupper allierade med Sinaloa-kartellen.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser