Nyktra socialister bildat förening

UPPSALA En ny förening, Nyktra Socialister, har bildats och efterlyser fler drogfria arenor. “En nersupen och nerknarkad arbetarklass har svårt att förändra samhället“, säger ordförande Johan Persson till Drugnews.

Organisationen som bildades förra helgen i Uppsala, utsåg program och styrelse, har ett 50-tal medlemmar med bakgrund i vänstern. Nykterhetslöfte gäller.

– Det finns en historisk koppling mellan nykterhets- och arbetarrörelsen. En alkoholrestriktiv politik behövdes för att inte hindra frigörelse och utveckling. Kapitalister betalade ibland ut del av lönen i alkohol och öppnade öltunnorna vid möten och strejker för att söndra, säger initiativtagaren Johan Persson.

• Men behövs det idag ännu en nykterhetsförening?
– Vi vill inte konkurrera, utan samarbeta och nätverka med andra och stärka hela rörelsen. Det behövs – alkoholkulturen har brett ut sig, även i facklig och politisk verksamhet, pubdebatter anordnas. Det går på tvärs med solidariteten och utestänger många, säger han som är med i både Vänsterpartiet och IOGT-NTO.

Föreningen efterlyser fler nyktra arenor – både på fritiden och i arbetslivet. På jobbet i stålindustrin där han var i somras snackade arbetskamraterna hellre om att supa i helgen än om politik. Alkohol är en passiviserande “pysventil“ för många för att orka i ett hektiskt arbetsliv, enligt Johan Persson.

Den nybildade föreningen Nyktra Socialister ska närmaste året värva fler medlemmar och starta en blogg för idéutbyte och teoriutveckling.

Bland annat om en feministisk analys av alkoholfrågor – alkohol och andra droger slår olika mot män och kvinnor. När alkoholindustrin inte kan expandera mer bland västerländska män, som redan dricker mycket, så vänder man sig till kvinnor i tredje världen, särskilt i Afrika och Asien.

– Även om alkohol och andra droger fanns före kapitalismen, så har handeln med dessa beroendeskapande produkter ökat. Och det står i vägen för vårt mål om ett nyktert socialistiskt samhälle, säger Johan Persson.

Etiketter:

Annonser