Tvist i FMN – tvingas betala skadestånd

SOLNA Riksförbundet Föräldraföreningen mot narkotika skakas av en inre konflikt. Gamla styrelsen tvingades avgå och fick inte ansvarsfrihet på stämman i lördags. Detta efter en tvist och tingsrättsdom om att betala 400 000 kronor i skadestånd till medlemstidningens förre redaktörs bolag.

Frilansjournalisten Åke Johansson, som äger företaget Textbyrån i Göteborg AB, har varit redaktör på tidningen Anhörig sedan 1999. Hans företag har senare år även administrerat riksförbundets hemsida och svarat för tidningens annonsförsäljning.

Hans avtal med FMN sades upp ifjol, ett par månader efter att han tagit lån, hyrt lokal och anställt personal för annonsverksamheten. Efter flera fruktlösa försök till förlikning stämde han föreningen för avtalsbrott och krävde nära 1,5 miljoner kronor.

Solna tingsrätt fastslog i en dom förra veckan att de två avtalen sagts upp på felaktig grund och att ett skadestånd på 400 000 kronor plus ränta ska betalas till Textbyrån. Däremot godkändes inte ersättning för förväntad vinst. Parterna ska betala sina egna advokatkostnader.

– Det har varit en jobbig tid, men jag fick rätt i sak. Även om jag har lånet kvar, så överklagar jag troligen inte domen. Jag vill gå vidare och fortsätta vara aktiv i FMN, som verkligen behövs för att stötta anhöriga till missbrukare och i kampen mot droger, säger Åke Johansson – som utsetts till suppleant i nya valberedningen och är aktiv i FMN i Skåne – till Drugnews.

Enligt avgående ordförande Gunilla Persson hade det uppstått en osämja mellan henne och redaktören och att han själv sagt upp avtalen. Enligt Åke Johansson var det i själva verket hon och hennes bundsförvanter i styrelsen som bröt avtalen och förde förhandlingar med ett annat företag för att sköta tidning och hemsida.

Nya styrelsen ska mötas första gången på söndag.
– Vi måste lägga gammalt groll bakom oss och se framåt. Vi har inget att vinna på en överklagan av skadeståndet, utan får göra en avbetalningsplan, även om det är svårt för en fattig förening, säger den nyvalde ordföranden i FMN, Benny Selberg, till Drugnews.

Föräldraföreningen mot narkotika bildades redan 1968. Efter en inre strid gick några lokalföreningar ur för två år sedan och bildade föreningen Anhöriga mot droger. Idag har FMN ett 20-tal lokalföreningar och cirka 3 000 medlemmar.

Men förutom svårigheten att nu få ihop till skadeståndet och att tidningen Anhörig inte kommit ut sedan sommaren 2010, så finns fler problem för FMN.

Vid stämman förra helgen flaggade tre lokalföreningar för att de ska lämna riksorganisationen efter senaste konflikten. Dessutom har Svensk insamlingskontroll, som granskar föreningars 90-konton, uppmärksammat problemen hos FMN. Nya styrelsen ska träffa insamlingskontrollen efter årsskiftet och det kommer att redas ut, enligt Benny Selberg.

Etiketter:

Annonser