Systemets hemleverans i provområde

STOCKHOLM Systembolagets planerade hemleverans av alkohol nästa år kommer inte erbjudas alla kunder. Utan ska först bli ett projekt i en begränsad region i landet för att utvärdera effekten av den omstridda servicen.

Statliga Systembolaget gick i september ut och berättade att det ska bli möjligt att beställa sprit, öl och vin via internet och få dryckerna hemkörda ett par dagar senare. Detta för att möta ett förändrat köpbeteende med ökad näthandel.

Planerna kritiserades av flera för att kunna leda till ökad tillgänglighet av alkohol, bli svårare att sköta ålagd ålderskontroll med mera. Och att dolt missbruk kan underlättas, vilket även drabbar anhöriga och barn till personer med riskbruk.

Nu meddelar Systembolaget att man istället för att dra igång i hela landet först avser starta i ett begränsat område, troligen en storstadsregion, för att kunna pröva hur det fungerar. Tanken är att starta försöksprojektet under kommande halvår.

I SVT:s Agenda i söndags bemötte Systembolagets chef kritik om att hemleverans kan öka tillgänglighet och alkoholrelaterade skador.
– Vår avsikt är inte att sälja mer med hemservicen, utan fortsätta upprätthålla vår ansvarsfulla uppdrag. Vi får inte överlämna drycker vid misstanke om langning, att beställaren inte är tillräckligt gammal eller är berusad, utan kör då tillbaka varorna, sade Magdalena Greger i Agenda.

Hon menar att cirka 500 särskilda ombud sedan länge klarar sådan kontroll på platser där det inte finns systembutiker. Och i Norge har statliga Vinmonopolet i tio år levererat alkohol till dörren, utan att det lett till ökad konsumtion.
Dessutom ska Systembolagets hemleveranser i Sverige endast ske på vardagar och det tillkommer en avgift på några hundralappar extra som kan ha en dämpande effekt.

Systembolagets alkoholförsäljning har ökat senaste åren och även relaterade skador i landet.
– Jag tycker att folkhälsan är så pass viktig att man inte kan nöja sig med spekulativa argument för en sådan här sak, säger professor Anders Romelsjö på Karolinska Institutet.

Han varnar för att hemkörning leder till ökad tillgänglighet, att det går emot Systembolagets policy som EU godkänt och att “det kan bli första spadtaget till sin egen grav“ för detaljhandelsmonopolet.

• PRIVAT NÄTHANDEL En omfattande privathandel och hemtransport av alkohol från andra EU-länder efter nätbeställning pågår redan. Den okontrollerade handeln – där svensk alkoholskatt ofta inte betalas – ökar och oroar såväl Systembolaget, myndigheter som försvarare av restriktiv alkoholpolitik. Flera privata näthandlare anmäldes nyligen av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO.

Etiketter:

Annonser