HD prövar rattfylleridom i dödsolycka

STOCKHOLM Riksåklagaren vill skärpa straffet för en manlig rattfyllerist som i somras körde ihjäl en knappt tvåårig flicka i småländska Rydaholm. Högsta domstolen har nu meddelat att domen ska prövas.

Den 38-årige mannen var alkoholpåverkad när han en söndagseftermiddag i juli i hög fart mitt i samhället körde på barnet som avled.

I tingsrätten dömdes han till två år och fyra månaders fängelse, vilket förlängdes med två månader i Göta hovrätt. Men riksåklagaren anser att omständigheter visar att mannen visat betydande grad av likgiltighet och ett medvetet risktagande när han körde bilen berusad, rapporterar Dagens Juridik.

Han har agerat klandervärt och visat grov oaktsamhet och åklagaren anser att straffet borde vara strängare. Mannen har tidigare dömts två gånger för grovt rattfylleri till tre månaders fängelse, återfall som RÅ inte anser ha vägts in i det nu aktuella målet.

38-åringen hemmahörande i Värnamo kommun har erkänt grovt rattfylleri, men vill att påföljden ändras till skyddstillsyn med plan för missbruksvård.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser