Massåtal efter gängkrig i Södertälje

SÖDERTÄLJE Hela 17 personer åtalades i onsdags för inblandning i flera års gängkrig i Södertälje med tre mord, människorov och utpressning. Hotbilden anses stor mot åklagare och poliser i utredningen.

Maffiaklimat, hot mot restauranger och bråk om narkotikahandeln. Det har präglat Södertälje i flera år. Två grupper med syrianska kopplingar har stridit om de kriminella marknaderna.

I slutet av 2009 mördades en livvakt åt en ledare för s.k. X-team i Södertälje på spelklubben Oasen. Det trappade upp konflikten med “Nätverket“. Bilskjutningar och hot följde.

I juli ifjol sköts två bröder – den ene känd fotbollsspelare – ihjäl på Oasen som en hämnd. Det följdes av att polis och andra myndigheter började samarbeta inom ramen för GOB (mot grov organiserad brottslighet). Ett 30-tal poliser har arbetat helt sedan första mordet med utredningen.

Nu har en 31-årig huvudman åtalats för bland annat anstiftan till samtliga tre mord, dessutom 16 andra för del i våld, utpressning och morden. 10 000 sidor omfattar utredningen, men det har varit svårt att få vittnen att berätta.

Nästa vecka inleds rättegången som av säkerhetsskäl förlagts till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Förhandlingarna samlar många – förutom domare och rådsmän ska 17 misstänkta, 17 försvarsadvokater, 8 målsägandebiträden, 25 målsägare och fyra åklagare delta. Dessutom medier och allmänhet.

De stora polisinsatserna mot gängen och gripandena anses ha minskat hot och våld i Södertälje.
Men när åtalet presenterades i onsdags vid en presskonferens, så bevakades den av en tungt beväpnad piketpatrull.
– Det är fråga om hot på hög nivå. Det är inga korgossar de har att göra med, sade en källa till nyhetsbyrån TT.

En bit bort på gågatan spelade en gatumusiker temat ur maffiafilmen Gudfadern.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser