Forskare vill stänga krogar tidigare

GÖTEBORG Krogarna bör stoppa alkoholserveringen redan klockan 02. Det föreslår en utredare i Göteborg och vill därmed stänga tidigare än polisen föreslagit för att minska bråk kring nattöppna krogarna.

Rapporten av alkoholforskaren Fredrik Spak presenterades i onsdags. Han hade fått uppdraget av Göteborgs kommun att undersöka samband mellan folkhälsa och krogarnas öppettider. Detta sedan kommunstyrelsen inte kunde enas om öppettiderna.

Det finns 16 nattöppna i Göteborg med alkoholservering till fem på morgonen och det förekommer stora ordningsproblem. Det är även fler än Stockholm som har 15 sent nattöppna krogar.

Av utredningen framgår att våldet ökar för varje timme som ställena har öppet och han förordar en begränsning av krogarnas alkoholtillstånd till senast klockan 02. Han vill även se större samverkan mellan de inblandade intressenterna och efterlyser även en etisk diskussion om folkhälsa och näringsfrihet, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tidigare har polisen redovisat en granskning av våldsbrott i centrala Göteborg ifjol som visade att cirka 600 larm om misshandel kunde knytas till restauranger och drygt 250 av larmen till tio krogar som hade alkoholtillstånd till fem på morgonen.

Polisen föreslog därefter ett stopp klockan 03 för alkoholservering. Men kommunens forskare vill alltså stänga senast klockan 02. Han hänvisar även till Norges erfarenhet, där våldet minskat sedan flera orter stängde tidigare.

– Hoppas att politikerna i Göteborg har kurage nog att följa sin forskares förslag. Alkoholservering sent kostar mycket i lidande och samhällskostnader relaterat våld. Det binder även polisresurser som kunde användas bättre, säger Bo Högstedt, samordnare på IOGT-NTO, till Drugnews.

I en motion i riksdagen föreslår riksdagsman Lars-Axel Nordell (KD) ett försök med tidigare stopp för alkoholservering på ett antal orter, liknande det i Norge. Idag avgör varje kommun krogars serveringstider och tillstånd, maxgränsen är 05.

• Lokala reaktioner på forskarens förslag om tidigare alkoholstopp i Göteborg blev många på GP:s kommentarsfält på nätet. Över 300 hade skrivit på sajten vid 20-tiden på kvällen.

”Det finns faktiskt nyktra människor som också vill göra anspråk på stan, men inte vågar gå ut på kvällen”, skriver signaturen TWT. “Ingen mänsklig rättighet att supa sig full i offentliga miljöer efter klockan 02. Det krökas alldeles för mycket i Sverige idag..“, tycker Ola.

De flesta är dock emot tidigare serveringsstopp.
“Man blir så trött på alla senila gamla dinosaurier som vill förbjuda allting och tror att det kommer hjälpa. Det finns redan nu en uppsjö av svartkrogar…“, skriver Laban.

Etiketter:

Annonser