Stränga straff för kokainliga

MALMÖ Sju personer döms till fängelsestraff för att ha smugglat kokain i lyxbilar från USA till Sverige. Längst straff får en moderat politiker i Skåne – 14 års fängelse.

Två svenskar som avslöjats med omfattande kokainhandel i USA 2006-2007 började ge amerikansk polis upplysning för att få strafflindring. På så sätt kunde en silverfärgad Chevrolet Corvette i en container stoppas i Tyskland med 18 kilo kokain på väg till Sverige.

Svenska ligan bytte leverantör från Kalifornien till Florida och fortsatte smuggla kokain i lyxbilar. Polisens spaningar, bland annat med telefonavlyssning, ledde till att tre respektive två kilo kokain kunde beslagtas i importerade bilar följande år.

Vid en polisrazzia samma år i Malmö mot en företagslokal när ligan höll på att ta fram utbytt kokain mot kokosfett som gömts i en Ford Explorer. En tidigare ostraffad politiker i styrelsen för en lokal moderatförening greps, liksom sex andra personer samma dag.

Bevis i form av inspelade samtal, bilder på bilköp och dokument av penningtransaktioner mellan Sverige och USA fanns också.

I fredags fick männen sina domar av Malmö tingsrätt. Den 47-årige politikern döms till 14 års fängelse för grova narkotikabrott och två andra tio år vardera. Övriga döms till mellan två och sex års fängelse, rapporterar TT och Kvällsposten.

Flera av de dömda nekar till brott och kan komma överklaga, bland annat en 36-åring där rätten var oenig om bevisen mot honom, enligt Sydsvenska Dagbladet.

Etiketter:

Annonser