“Visa mod i cancerfrågan, barnministern!“

STOCKHOLM Användning av alkohol och tobak ökar kraftigt cancerrisken för unga och kräver effektiva insatser. Vilka förslag är barn- och äldreminister Maria Larsson beredd att göra i frågan, undrar Elin Ramfalk, A Non Smoking Generation, och Linda Engström, Ungdomens Nykterhetsförbund.

I en debattartikel i Dagens Samhälle efterlyser de fler åtgärder för att förebygga att unga får cancer. Exempelvis att politiker vågar sätta gränser för marknadsföring av alkohol och tobak och se till att rökförbudet på skolgårdar följs.

Fler studier visar på starka samband mellan alkoholkonsumtion och cancer. Och tobakens hälsorisker är sedan länge dokumenterade – en rökare dör i snitt tio år tidigare än den som inte röker.

“Vi behöver egentligen inte rada upp fakta om alkoholens och tobakens skadeverkningar, vi vet redan tillräckligt. Vad vi inte vet är hur länge denna utveckling ska pågå innan det fattas politiska beslut som förändrar“, skriver generalsekretare Elin Ramfalk i A Non Smoking Generation och Linda Engström, ordförande i UNF, i artikeln.

De reagerar mot att en alkoholglamouriserande reklam riktad mot ungdomar tillåts och att tobaksindustrin får marknadsföra smaksatta cigaretter och färgglada etuier

Att ungdomar kan få cancer ger dem en känsla av att livet inte är rättvist.
“Vi vill att vår generation ska få bättre förutsättningar än vad våra föräldrar fick och vi vill att ungas hälsa ska få särskild fokus i cancerdebatten“, skriver de och undrar vad barnministern är beredd att göra.

Etiketter:

Annonser