Alkoholfri snaps nu på bolaget

STOCKHOLM Alkoholfritt är det som ökar mest på Systembolaget. Inför jul lanseras nu för att möta efterfrågan flera nya drycker – bland annat kryddade snapsar, glögg och must. Helt utan alkohol, men med konserveringsmedel.

Hittills i år har alkoholfritt ökat mest, hela 19 procent, över en miljon liter i systembutikerna. Men är givetvis bara en liten del av statliga monopolets totala dryckesförsäljning.

Efter en ökad efterfrågan så släpper Systembolaget 1 november flera nya alkoholfria drycker. Exempelvis chokladglögg, julmust, mousserande sött vin och ett fyrpack med 5 centiliters småflaskor snaps – Malören (kryddat med malört och bitter lemon, (Nidingen (kummin och dill), Garpen (citron, anis och ingefära) och Tjärven (bittersöta örter).

Systemet vill driva produktutvecklingen och uppmuntra till innovation inom området. Erbjuda kvalitetsdrycker som fler alternativ för dem som vill äta och dricka lite sundare, enligt företagets VD Magdalena Gerger.

Den nya alkoholfria snapsen är tänkt för dem som inte vill eller kan dricka alkohol, men ändå vill delta vid ritualerna vid julbordet, kräftskivan eller midsommarbordet.
– Även om alkohol är en smakbärare och konsistenssättare och snaps är svårt att kopiera, så har man försökt krydda den så att alla kan vara med och skåla vid matbordet. Även om man inte vill eller kan dricka alkohol, säger Rebecka Blomberg, pressekreterare på Systembolaget, till Drugnews.

• Är det ok att bita av en alkoholfri snaps?
– Nja, den ska nog drickas rakt av. Man tål ju fler också. Men kom ihåg att den ska vara kylskåpskall, placera den inte frysen för då spricker flaskorna, skrattar hon.

Det skånska Saturnus som fått i uppdrag att tillverka snapsen, som uppges varit efterfrågad av kunderna och ska passa till mat och fest.

Det finns idag 32 alkoholfria produkter i systembutikerna (många fler i hela sortimentet). Alkoholfria viner har funnits länge och fler tas fram. Vatten saluförs och Ramlösa började säljas i oktober.

Ska Systembolaget i framtiden även börja sälja Cola i systembutikerna?
– De alkoholfria produkter vi säljer ska vara ett komplement eller alternativ till de alkoholdrycker vi säljer idag. De ska fungera bra och ha en koppling till mat. Därför har vi dragit gränsen vid exempelvis läsk, svarar pressekreterare Rebecka Blomberg.

• Fotnot: MILJÖVÄNLIGT? För att klara hållbarhet så finns följande tillsatser i de alkoholfria snapsarna: Konserveringsmedlen E202 och E211. I två av snapsarna även färgämnet E150d och i en sötningsmedlen Acesulfam K och Aspartam, samt en fenylalaninkälla.

Etiketter:

Annonser