KRIS åter på Södermalm

STOCKHOLM Efter tre år i kappsäck har Kris-08, Kriminellas revansch i samhällets Stockholmförening, åter lokaler på Södermalm. “En aktiv aktör för ett tryggare Stockholm“, sade socialborgarrådet Anna König Jerlmyr vid invigningen.

I söndags fyllde Kris 14 år – föreningen för exkriminella och missbrukare som stöttar varandra tillbaka till Svenssonliv under honnörsorden Hederlighet – Drogfrihet – solidaritet – Kamratskap.

Och i måndags kunde Ali Reunanen, ordförande för Stockholmsföreningen Kris-08, slå upp dörrarna på Krukmakargatan där en stor invigning med smörgåstårta, alkoholfri bubbel och kaffe lockat över hundra gäster.

– Det behövs både förebyggande och de som kan visa på en väg tillbaka. Ideella föreningar och sociala företag kan engagera, fånga upp och plöja tillbaka vinster i verksamheten. Det är en ära att få inviga er lokal, sade socialborgarrådet König Jerlmyr och klippte bandet.

Efter en splittring i Kris för tre år sedan då flera hoppade av och bildade X-Cons, som också består av exkriminella, men accepterar medlemmar med substitutionsbehandling, så har de som blev kvar varit utan lokaler i centrala Stockholm. För något år sedan fick riksorganisationen rum nära Hötorget och nu har alltså Kris-08, med cirka 300 medlemmar, flyttat in i 140 kvadratmeter på Södermalm.

– Det har varit en lång uppförsbacke, men nu kan vi pusta ut och komma in i värmen. Hit kan vi komma med kamrat som har muckat, fika, ha studiecirklar och stötta varandra, berättar Ali Reunanen för Drugnews.

En öppenvårdsmottagning med behandling med tolvstegsmodellen ska startas i lokalerna.
– Vi ska ju inte bara fika här. Utan vi håller i handen och ska med drogfria, beprövade metoder, leda varandra tillbaka in värmen igen, vilket både enskilda och samhället tjänar på, säger Bosse Alm, en av två terapeuter, med eget missbruk i historien.

Även ungdomarna i Unga Kris får en fast punkt i lokalen.

KRIS, Kriminellas Revansch i samhället bildades 1997 och har idag 26 lokalföreningar och cirka 5 000 medlemmar. Fängelsebesök, möta de som muckar och erbjuda kamratskap och öppenvård under drogfria former. En arbetsmetod som fått tusentals “hopplösa fall“ att bli hederliga medborgare och prisats runt världen. I en kampanj i år varnar Kris för läckaget av opiatläkemedlet Subutex från behandlingsprogram. Kris har fått efterföljare i flera andra länder.

Etiketter:

Annonser