“Barn ska inte dricka alkohol, drottningen“

STOCKHOLM Att drottning Silvia lät kungabarnen och deras vänner dricka ett glas vin vid en bjudning trots att de inte var myndiga och det går emot forskningen, kritiseras av IOGT-NTO.

I SvD-intervjun avslöjar drottningen (som Drugnews refererat här intill) att vid en ungdomsmiddag fick kungabarnen och deras kompisar i tonåren dricka ett glas vin. Detta sedan hon ringt runt och konfererat med föräldrarna – några tyckte det var okey att de skulle få smaka, andra tyckte det var bättre säga nej.

– Och då kom vi överens om att vid just det tillfället fick det bli ett glas. Och sen var det Coca-Cola, säger drottningen i intervjun.

Det beslutet har under dagen uppmärksammats som hur kungaparet lärde prinsessorna och prinsen att umgås med alkohol. Trots att flera studier visar att de som bjuder sina barn ofta dricker mer även utanför hemmet.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO ordförande Anna Carlstedt är en av dem som reagerat och skriver på SvD-Brännpunkt:
“Det kan tyckas harmlöst att bjuda tonåringar på ett glas vin. Och det är det väl också, just i ögonblicket när man bjuder. Det riskabla ligger i gesten, den som säger att det är okej att tonåringar dricker alkohol.“

Hon tycker att drottningen – känd för sitt engagemang för ungdomar och föräldrarollen – borde stå upp för att stötta barn att vänta och inte dricka förrän de fyllt 18 år, enligt lagen. Lägg inte över ansvaret på barnen, anser Anna Carlstedt.

Etiketter:

Annonser