Knarksmugglare mördade 13 sjömän

BANGKOK Tretton kinesiska besättningsmän dödades sedan deras två fartyg kapats på Mekongfloden av knarksmugglare från Burma. Thailändsk militär återtog efter eldstrid fartygen och beslagtog nära en miljon metamfetamintabletter värda drygt 20 miljoner kronor.

Sjömännen hade först misshandlats och sedan skjutits och kastats överbord efter att fartygen kapats av smugglare förra veckan. Fartygen trafikerade rutter på Mekongfloden i gränstrakterna vid Thailand, Burma och Laos, den så kallade “Gyllene triangeln“.

Det har blivit allt vanligare att pirater kapar fartyg på Mekongfloden och begär beskyddarpengar och att besättningar ska smuggla narkotika. Om de nekar samarbeta mördas ibland besättningar, som nu skedde på fartygen Hua Ping och Yu Xing 8 Hao.

Thailändska arméförband som trafikerar Mekongfloden upptäckte fartygen i helgen och återtog dem efter en eldstrid där en av smugglarna dödades medan de övriga lyckades fly. På fartygen hittades 520 000 tabletter metamfetamin på ena fartyget och 400 000 tabletter på det andra.
Smugglarna tros tillhöra den burmesiska gerillarörelsen United Wa State Army, rapporterar Bangkok Post.

Nyligen kungjorde Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra en ny narkotikastrategi som ska bidra till att kraftigt minska missbruk och langning i landet.
– För att lyckas behövs stöd från bland annat armén och ett av de prioriterade områdena är tillslag mot smugglare vid gränserna, sade Shinawatra.

Etiketter:

Annonser