Tretton män åtalas för storsmuggling

STOCKHOLM Tretton män åtalades i tisdags vid Attunda tingsrätt i Sollentuna misstänkta för att ha smugglat totalt nära två miljoner cigaretter och 15 000 liter sprit.

Tullen och länskriminalen i Stockholm har under våren samarbetat i ärendet och spanat mot smuggelligan.

Vid två tillfällen kunde man följa lastbilar med byggmaterial från Estland till ett lager i Järfälla som även medförde smuggelcigaretter. Tobaken lastades om för vidare distribution.

Lite senare under våren kom en lastbil från Spanien med 15 000 liter sprit på 32 pallar till ett annat lager i närheten. Officiellt var lasten enligt följedokument på väg till Estland, men lastades av. Polis slog till med en grupp av männen innan de hann frakta alkoholen vidare för försäljning.

Enligt Tomas Persson, vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, handlar det tveklöst om organiserad verksamhet och att alkoholen var avsedd för att säljas, även utanför Stockholmsområdet.

De åtalade männen är mellan 27 och 66 år gamla och misstänks ha deltagit i olika delar av brott mot smugglingslagen och grovt brott vad gäller punkskattepliktiga varor. Bara uteblivna skatteintäkter till staten för cigaretterna är cirka 3,2 miljoner kronor och för spriten 3,7 miljoner kronor.

Vid fällande domar så riskerar männen fängelsestraff.

Etiketter:

Annonser