Ökad opiumodling i Afghanistan

KABUL Opiumodlingens areal har i år ökat sju procent i Afghanistan och skördarna kan hamna på uppåt 5 800 ton opium, jämfört med 3 600 ton ifjol. Sämre säkerhetsläge och högre priser på droger är några förklaringar, enligt en ny FN-rapport.

Rapporten 2011 Afghan Opium Survey har tagits fram av FN:s narkotikakontrollorgan UNODC och Afghanistans Ministerium för narkotikabekämpning (MCN).

Opiumarealerna har ökat från 123 000 hektar ifjol till 131 000 hektar i år och skörden kan alltså bli mycket stor. Särskilt i södra landet odlas råopiet som kan vidareförädlas till heroin. Det är även i dessa områden som bland andra oppositionella talibanrörelser är starka.

Ifjol drabbades opiumvallmoodlingar i Afghanistan av en skadebakterie som slog ut delar av skörden och ledde till högre opiumpriser. Afghanistan beräknas stå för över 90 procent av råvaran till det heroin som säljs runt världen.

Det länge krigsdrabbade fattiga landet har även haft kraftigt ökad inhemskt missbruk. I rapporten varnas för en stor hiv-epidemi bland de invånare som injicerar narkotikan.

Etiketter:

Annonser