Tobaksautomater förbjuds i England

LONDON I veckan stoppades försäljning av cigaretter i automater i England. Förbudet kom till för att inte locka unga till att börja röka och för att hjälpa rökare som försöker sluta. Liknande förbud väntas införas i övriga Storbritannien i februari nästa år.

Efter många års debatter och utredningar har det engelska parlamentet till slut bestämt att cigarettautomater inte längre har i samhället att göra. Men pubägare har protesterat och menar att ett förbud kraftigt inverkar på deras möjligheter att driva verksamheten vidare, särskilt efter att det blev förbjudet att röka inne i lokalerna.

Men forskningsinstitut som Cancer Research och British Heart Foundation välkomnar beslutet.

Enligt engelska hälsodepartementet börjar så gott som samtliga rökare att röka innan de fyller 18 år och över tio procent av underåriga rökare handlar i cigarettautomater. De handlare som bryter mot nya automatförbudet riskerar att få betala motsvarande 50 000 kronor i böter.
– Att minska rökning är en av de mest angelägna utmaningarna vi har idag, fler än åtta miljoner människor röker fortfarande i England och rökning orsakar fler än 80 000 dödsfall årligen, säger hälsominister Andrew Lansley till BBC.

Ytterligare tobaksrestriktioner är att vänta. Från april nästa år måste större återförsäljare av tobak i England och Skottland, sluta med skyltreklam. För mindre återförsäljare inträder förbudet 2015. Wales och Nordirland väntas införa samma restriktioner.

Englands regering väntas dessutom börja kampanja för tobakspaket utan varumärken och med större hälsovarningar.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser