Kanadas HD försvarar sprutrum

OTTAWA Kanadas högsta domstol har i en prejudicerande dom slutligen avgjort en omstridd fråga om ett sprutrum för narkomaner i Vancouver och uppmanar regeringen att sluta försöka stänga Insite Clinic. Domen öppnar dörrarna för sprutrum i hela landet.

Enligt domstolen övertygades den då bevis lades fram att missbrukare är betydligt säkrare i en medicinskt övervakad miljö, då de ska ta sina sprutor, än ute på gatorna i Vancouvers problemtyngda Downtown Eastside.

Av Högsta domstolens nio ledamöter röstade samtliga för att kliniken ska få finnas kvar, men i domen sägs också att den federala regeringen har sina lagar att stötta sig mot när det gäller illegala droger. Däremot tog regeringens försök att stänga Insite Clinic (Supervised injection site) sådana proportioner att det skadar både missbrukarna och samhället. Bland annat därför måste myndigheterna låta kliniken finnas kvar, menar domstolen.

“Insite Clinic i Vancouver verksamhet har pågått under åtta år och har bevisligen under den tiden räddat liv, detta utan några negativa följder för samhället i stort…“, skriver Kanadas HD.

Hälsoministeriet kommer nu noga granska domen och agera efter dessa överväganden. Besvikelsen över domen är stor och beslutet kommer på något sätt att överklagas.

– Som en del av vår strategi mot narkotika har vi gjort betydande investeringar för att stärka våra ansträngningar genom en handlingsplan. Vi ska öka våra strävanden och på något sätt komma förbi Högsta domstolens beslut, säger den konservativa regeringens hälsominister Leona Aglukkaq till kanadensiska media.

HD uttrycker även en tydligt ställning mot – vad domstolen finner – en moralisk inställning som myndigheterna visat i striden om klinikens vara eller inte vara.

“Avancerat drogmissbruk är inte ett moralisk val, det är en sjukdom som fullkomligt undanröjer frågan om valfrihet för missbrukaren. Att som myndigheterna gjort, inta en moralisk attityd mot missbrukarens “valfrihet“ var helt enkelt fel väg för myndigheterna att gå i denna fråga.“ skriver Högsta domstolens chefsjurist McLachlin i ett yttrande.

I kommande lagfrågor bör hälsoministern ta existerande lagar och förordningar i beaktande vad gäller balansen mellan folkhälsa och allmänhetens säkerhet, framhåller domstolen i yttrandet.

• FN:s narkotikakontrollorgan INCB är kritisk till sprutrum, där missbrukare kan komma och under vårdpersonalens översyn och hjälp inta medhavda droger. Sådana finns även i exempelvis Norge, Tyskland och Schweiz.

Etiketter:

Annonser