Utsatta barnhemsbarn får ersättning

STOCKHOLM Regeringen kovänder om de vanvårdade fosterbarnen och uppger nu att en ersättning på 250 000 kronor till var och en ska utbetalas. Detta efter en uppgörelse i onsdags kväll med den rödgröna oppositionen.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) berättade efter mötet med S, MP och V att de drabbade ska får den ersättning som Upprättelseutredningen i våras föreslog. Dessutom ska de få ett erkännande och en ursäkt vid en särskild ceremoni.

Men bara för några veckor sedan sade regeringen nej till ersättningen med motiveringen att det inte gick att sköta på ett rättsäkert sätt.
– Vi får göra avsteg från vanliga principer om att alla skadelidande ska behandlas lika och staten går nu in och tar ansvar utöver det vanliga, genom att särbehandla den här gruppen. Det är möjligt efter den breda politisk överenskommelse vi nu gjort och jag är glad över det å de drabbades vägnar, säger statsrådet Maria Larsson till flera medier.

Hon kan inte säga när ersättningarna kan betalas ut, men att det är en prioriterad fråga.
Nu ska en lagrådsremiss skyndsamt tas fram och förslaget sedan skickas till riksdagen.

Överenskommelsen gäller de tusentals barn som samhället omhändertog, men som utsattes för övergrepp och försummelser på barnhem och i fosterfamiljer åren 1920-1980.

Kvällens besked glädjer många som slängts mellan hopp och förtvivlan senaste veckorna.
– Det är otroligt, helt sanslöst fantastiskt! Det här ger oss den upprättelse vi så länge eftersträvat, säger Anne Skånér, ordförande i föreningen Samhällets Styvbarn, till Drugnews.

Hon menar att det är oppositionen som tvingat regeringen till att backa. Och även om hon varit besviken på Maria Larsson senare tid, så är hon mer överseende efter dagens besked och tror att ministern i grunden är engagerad för de utsatta barnen.

Anne Skånér kan nu “definitivt tänka sig att gå till ceremonin“ som planeras och där en ursäkt ska ges.

• Drugnews: har beslutet någon effekt på längre sikt?
– Ja, det gör att kommunerna måste skärpa sig framöver när det gäller barnavården och placeringar. Och sociala sektorn i allmänhet och människor av kött och blod lyfts genom beslutet om oss vanvårdade. Det är stort!, säger Anne Skånér.

Regeringen har nyligen avsatt en halv miljard kronor för att stärka skyddet för utsatta barn och ungdomar, och förebygga framtida missförhållanden.

• Fotnot: I torsdags lämnade Utredningen om vanvård i den sociala barnavården sin slututredning till regeringen. Unga som utsatts för övergrepp efter 1980 riskerar dock att bli utan kompensationsersättning.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser